dimarts, 1 de gener del 2002

La pregària del diable



Argument i estil:

La Pregària del diable és una novel·la de misteri i bruixeria ambientada al segle XVII a la baronia de Taradell i Viladrau. Va ser la novel·la guanyadora del IV premi El Lector de l'Odissea, l'any 2002, i és editada per Proa.

Els ingredients de la novel·la són una profunda ambientació local i història, un argument amb força i uns personatges ombrívols, inquietants, que envolten l'arribada del jove argenter barceloní Bernat Ros.

La feina de documentació ha estat molt llarga i detallada, fins al punt que pràcticament els indrets o situacions que s'hi descriuen poden identificar-se en el mapa històric de Vic, Viladrau, Barcelona o el Montseny. Hi ha personatges històrics reals, com el bisbe de Vic o el baró de les terres, però n'hi ha d'altres que han hagut de ser extrets de la imaginació.

La història d'amor entre Bernat Ros i l'enigmàtica Elda, una jove pubilla que amaga una doble vida, endinsarà el protagonista en un món fosc i desconegut, però alhora un món tan ric que podríem considerar-lo un mirall invertit del regne dels cels que tan insistentment es predicava des de les tribunes clericals.

L'estil de la novel·la és rigorós, incipient a mida que s'avança la lectura. El plantejament inicial és un judici per uns fets que el lector desconeix, però que han suposat un daltabaix espiritual en tota la vegueria. La visió de l'escena per part d'un gat negre ens col·loca d'entrada en una ambientació nocturna i de desconfiança.

La novel·la inclou uns personatges sòlids, escenes intenses i de vegades tràgiques, una atmosfera històrica que no cau en l'espessor, alguns recursos al llenguatge de l'època i la descripció de situacions màgiques que transporten el lector.

Banda sonora:

- "Te Deum Laudamus"- Cant Gregorià

- "In Sancte Trinitatis"- Antiphona. Claudio Monteverdi

- "Hesperion"- Jordi Savall

- "Enjoy the silence"- Depeche Mode

- "Sympathy for the Devil" (Rolling Stones)- Guns & Roses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada