dissabte, 9 de gener de 2010

Gràcies, e-book!


Mirin que sóc una persona fàcil, per a pensar en el regal nadalenc a fer-me: home lletraferit, lector. Escriptor i articulista. Però ni jo mateix ni cap dels propers amb les meves mateixes manies no hem rebut ni un e-book ni un e-reader ni un e-“com se digui” ni de part de la família, ni de part del tió ni de part dels Reis d’Orient. La gran promesa del nostre consumisme anual ha resultat, com a mínim pel que jo he vist, un total fracàs. Ens havien venut l’èxit abans d’hora, ens havien dit a través dels titulars de diari que seria el regal de l’any, que s’esgotarien existències, que entràvem en l’era de la lectura digital i que en els autobusos ja tothom estaria enganxat a la pantalla. Però als autobusos i al metro i al trambaix l’única pantalla a la qual encara s’enganxen els usuaris és la del mòbil o, com a màxim, la de la Palm o l’ordinador. Ni un sol llibre digital, he vist pel carrer. I em temo que aquell que n’hagi rebut algun de regal de Nadal deu estar encara amagant-lo pels racons de casa. Per vergonya.
L’e-book o l’e-reader no és que sigui una mala idea: és que no és un invent de masses, ni molt menys. Com a mínim no ho és ara, però jo m’arrisco a dir que tampoc no ho serà en el futur. Pot arribar a servir com a utilitat per a alguna disciplina acadèmica, però no m’imagino ni “Madame Bovary” ni”Uf!, va dir ell” en millor format que en el del llibre tradicional. Em fa una mandra còsmica pensar que hauré de passar pantalla en lloc de passar pàgina, que hauré de vetllar per la bateria, que trobaré links i complements a la meva plàcida lectura, que no podré imaginar-me les lletres impreses en calent. Molts es pregunten per què encara preferim les novel•les en paper imprès i l’explicació es troba en la distància insalvable, irresoluble, que crea la pantalla entre la paraula i l’ull. Una distància que va bé per a internet, per a xatejar, per a navegar, per a treballar, però en absolut per a gaudir del plaer de la lectura. No és que no serveixi: és que és molt pitjor. És una barrera que no se supera amb tintes electròniques, amb aparences de format imprès, amb altres fórmules de realitat virtual... Un llibre sempre serà un llibre i l’electricitat aquí no hi compta. L’única “e” d’electricitat que hi ha d’haver és la que traspassi de la lletra impresa a la retina o a l’ànima del receptor. La resta d’electricitat només allunya. Com ho fan els sms que diuen “tstm mlt :***”, per sincers que siguin.
Dono gràcies als meus familiars i al rei Baltasar per haver pensat en jerseis i mitjons en lloc de llibres electrònics. Senyal que es llegeixen les cartes.

Publicat a El Punt el 9 de gener del 2010

9 comentaris:

 1. Jordi,

  és ben cert que l'e-book no ha estat el regal estrella del Nadal. Ara bé, la causa no crec que sigui la resistència a deixar el llibre de paper pel llibre electrònic, sinó l'existència d'un catàleg limitat de llibres electrònics d'actualitat i si ets lector en català aquest catàleg és ínfim.

  La presència habitual de l'e-book a les nostres vides és qüestió de temps. Avui en dia ningú posa en dubte la utilitat de l'Ipod i és difícil conèixer algú que no en tingui. Oblidats han quedat els defensors a ultrança del so pur del CD o els nostàlgics del disc.

  Salut!

  ResponSuprimeix
 2. Pot ser qüestió de temps, però ja és sospitós que el "regal d'aquest Nadal" hagi quedat en no-res. Avís per a navegants i per a llegidors.

  ResponSuprimeix
 3. Crec que s'han precipitat amb l'ereader i els ebooks, Jordi.
  Ni el producte està encara prou madur per vendre ni hi ha suficient varietat per a descarregar (en català).

  L'ereader és un tros de plàstic massa feixuc, lent i poc atractiu com per convertir-lo en el regal estrella. Una altra cosa serà quan es tracti d'un simple full tàctil que no faci pampallugues quan passes de pàgina o des del que puguis llegir els teus emails. Aleshores, ja en parlarem!!!

  Marc Pastor

  ResponSuprimeix
 4. A mi me'n van regalar un. Jo també era dels que deia: "això no té futur", i un cop l'he tingut a les mans ja no me n'he pogut desfer. Llegeixo més i millor. Fins i tot em fa certa mandra tonar als llibres de tota la vida. Sorprenent, no? És cert que alguns aspectes encara s'han de millorar, però estic convençut que en qüestió de pocs anys tothom en durà un sobre.

  Enhorabona pel bloc. És la primera vegada que m'hi deixo caure i crec que hi tornaré sovint.

  ResponSuprimeix
 5. Jo pensava com vosaltres. Però soc dels que m'agrada provar les coses abans de criticar-les gaire a fons. Francament és fantastic. No crec que pugui substituir el noble format tradicional, però gairabé. A casa, ja és la principal forma de lectura al llit. No pesa, tamany de lletra al gust del lector, font al gust del lector, etc... Darrerament hi he llegit "La chartreuse de Parme" i ha estat fantastic.

  ResponSuprimeix
 6. El problema del ebook no és el suport sinó la oferta. Hi ha una lluita per part de les editorials per intentar frenar la digitalització dels llibres, crec que és un greu error. Estan seguint el camí de les discogràfiques que lluiten contra una evidència enlloc de buscar una oportunitat i reciclar el negoci. Espero equivocar-me però en poc temps començaren a criminalitzar el compartir fitxers de llibres per internet. Ara algú posa alguna pega a les iniciatives de deixar llibres que ja has llegit en algun lloc perquè algú altre l'agafi gratuitament? o en que la gent comparteixi els llibres lliurament?

  ResponSuprimeix
 7. Jo no dic que no estigui bé l'invent, però crec que no és cap revolució. En absolut. les editorials s'hi han d'adaptar, sí, però no perquè vagi a menjar-se el llibre tradicional sinó per a la quota de "gent que ho prova tot" que hi ha a la societat. I per cert, res a veure amb l'olor de les pàgines: els meus arguments no són romàntics sinó pràctics. Un llibre és un objecte.

  ResponSuprimeix
 8. No puc estar menys d'acord... està clar que el llibre en paper seguirà existint, principalment per llibres de consulta, texte, etc... en els de lectura només quedarà el sentiment nostàlgic. Justament jo crec que el e-book és una revolució pels que més llegeixen. Poder marxar de viatge amb tots els llibres que volies portar, tant en un viatge llarg com en un cap de setmana, és una maravella.
  Bé, ja ho discutirem algun dia en persona... i no digitalment!! =o)

  ResponSuprimeix