dimecres, 23 de desembre de 2009

Sentència positiva


Madrid (l’Estat, per entendre’ns) té un últim as a la màniga. Una possibilitat de marcar gol en l’últim minut, un Pedro, un Bakero, un Iniesta. No em queda cap dubte, sobretot després de llegir algunes cròniques periodístiques els últims dies, que aquesta carta es jugarà i que es jugarà per a evitar mals majors. El TC ja no té la funció exacta de decidir si l’Estatut és constitucional o no, sinó la missió suprema de conservar l’ordre constitucional. I els referèndums del 13-D i l’auge sobiranista a Catalunya està deixant amb pocs arguments els partidaris de qualsevol via autonomista o federalista, de tal manera que a qui pertoca moure fitxa és a Madrid. I el TC mourà la fitxa letal. I la fitxa letal es diu abraçada d’amics.
No hi haurà grans retallades estatutàries. No hi haurà cap sentència explícitament agressiva, ni cap ofensa, ni cap xoc directe: hi haurà interpretacions dels articles, i algun petit ensurt. Tot plegat poca cosa comparat amb la magnitud de la tragèdia que entre tots hem anat anunciant. De manera que s’evitarà l’esquerdament definitiu del nostre sistema polític, s’enfonsaran anhels de fer fugides endavant i s’apaivagarà la indignació creixent a Catalunya. Aquest serà el gol que ens fotran i aquesta serà la cara de pòquer que se’ns quedarà. I el pitjor és que haurem d’estar contents d’haver salvat un text com l’Estatut, que ja de tant que l’hem marejat ningú no se’l sent prou propi. Haurem de brindar amb cava per un Estatut d’Autonomia retallat i reinterpretat.
La pregunta del milió és en què quedaran aleshores els grans moviments sorgits els darrers mesos: confio que, malgrat tot, l’onada no s’aturi. I confio que siguem prou madurs com per veure la jugada, com per ser capaços de persistir en el nostre objectiu final. I com per veure que en tot cas estaríem davant d’un empat: encara ens quedaria la pròrroga i encara ens quedaria Messi. Si ho sabem veure.

Publicat a Catalunyaoberta.cat el 22 de desembre del 2009

Cap comentari:

Publica un comentari