dissabte, 7 de novembre de 2009

L'Oda a la Llibertat i Miguel Ríos

Schiller va escriure l'anomenada "Oda a l'Alegria" el segon semestre del 1785, amb 26 anys, quan vivia a casa d'un mantrimoni francmasó (els Koener). Aquest poema fou escrit expressament per a ser cantat o llegit en les lògies masòniques. Beethoven va conèixer el poema segurament des de l'any 1792, i era conegut que la seva versió original s'anomenava "Oda a la llibertat": Schiller va canviar "llibertat" (Freiheit) per "alegria" (Freude) per por de la censura de l'època.

Escoltar aquest fragment de la Novena s'ha de fer per tant en aquesta clau, de llibertat, i no d'alegria. Bernstein va voler, l'any 1989, dirigir l'obra però adaptada al text original: es tractava de celebrar la caiguda del mur de Berlin, de manera que excepcionalment tornarien a parlar de "llibertat" (Freiheit). Vegi's vídeo adjunt, poc després del primer minut (1:05).

Però abans, l'any 1970, Miguel Ríos comet un pecat que l'hauria de condemnar al pitjor dels inferns. No només per la lletra de sucre, sinó per la barra global. Fa venir ganes d'amagar-se des del començament. Muss es sein, Miguel Ríos???Cap comentari:

Publica un comentari